De Macedonische keuken is een geweldige mix van verschillende landen en culturen. Omringende landen en vroegere overheersers hebben allemaal invloed gehad op het eten en drinken in Macedonië. Zelfgemaakte kaas, wilde honing, zoete wijn en heerlijk geurende stoofpotjes: in Noord-Macedonië weten ze wat lekker is.
Ajvar: de nationale trots
De nationale trots van Macedonië is ajvar, een sausdip gemaakt van een speciaal soort paprika. Macedoniërs eten ajvar het liefst de hele dag door: bij het ontbijt, de lunch, het avondeten en de borrel.
In september worden de paprika’s geoogst en wordt de ajvar gemaakt. De dag waarop dit gebeurt is een echte feestdag waar het hele gezin al maanden naar uitkijkt. De paprika’s worden urenlang gegrild op een grote gril buiten het huis, geduldig omgedraaid, van velletjes en vocht ontdaan en uiteindelijk fijngestampt tot saus. De geur die vrijkomt bij het maken van ajvar laat langslopende Macedoniërs watertanden!
Wat zijn typische Macedonische gerechten?
De Macedonische keuken is een mix van invloeden uit de hele Balkan, Turkije en Griekenland. Het is een eenvoudige maar smakelijke keuken met veel groenten, deegwaren en kruiden. Specialiteiten uit de keuken van Noord-Macedonië zijn:
- Burek (gevuld brood) met ajvar
- Turlitava (stoofpot met groente of kip)
- Podvarok (zuurkoolschotel)
- Mekicite od Straza (gefrituurd brood met schapenkaas)
- Tavče gravče (bonenschotel)
- Pindzur (spread van o.a. paprika, tomaat en knoflook)
- Ohridforel uit het Meer van Ohrid
Vegetarisch eten
Vlees werd van oudsher niet veel gegeten in Macedonië, omdat veel mensen zich dat niet konden veroorloven. Wel werd er gejaagd, na een succesvolle jacht werd er dan een paar weken vlees gegeten. Tegenwoordig staat vlees in Macedonië veel vaker op het menu, maar de meeste traditionele gerechten zijn vegetarisch.
Groente en fruit uit eigen tuin
In Noord-Macedonië wordt bijna al het eten verbouwd door de bevolking zelf, op biologische wijze. Dat komt omdat de Macedoniërs dit biologisch eten belangrijk vinden, maar ook omdat dit goedkoper is. Veel mensen in Macedonië hebben een eigen tuintje waar ze groenten, fruit, kruiden en aardappels verbouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Van de supermarkt wordt nauwelijks gebruik gemaakt, je ziet hier dan ook veel lege schappen en producten die over de datum zijn.
Wijn uit Noord-Macedonië
Noord-Macedonië is een echt wijnland: het klimaat is er heel geschikt voor wijnproductie en door de rijke bodem is de wijn vol van smaak. Er zijn verschillende wijnboerderijen waar je een rondleiding kunt krijgen én natuurlijk kunt proeven van de Noord-Macedonische wijn. Die is er in allerlei soorten, zoals pinot noir en rosé. Macedonische wijn is in Nederland nog niet heel bekend, maar wordt wel steeds populairder in West-Europa.
Rakija, brandstof van de Balkan
De bekendste sterke drank in Noord-Macedonië is rakija. De Macedoniërs zijn er gek op en delen het graag uit aan hun gasten. Rakija is een sterke drank die in veel Balkanlanden wordt gedronken, het wordt dan ook wel de ‘brandstof van de Balkan’ genoemd. De raki in Noord-Macedonië wordt gemaakt van druiven, vaak van wat overblijft van de wijnproductie. Het bevat meer dan 45% alcohol, een sterk drankje dus! Vanwege het hoge alcoholpercentage wordt zelfgemaakte raki ook wel gebruikt als schoonmaakmiddel. Een variant van rakija is mastika.
Voedsel en truffels uit het bos
Macedoniërs gaan zoals gezegd niet graag naar de supermarkt. Liever verbouwen ze hun eigen eten of verzamelen ze voedsel uit het bos. Veel Macedoniërs gaan er in het weekend op uit om allerlei soorten paddenstoelen te verzamelen voor hun gezin of voor de verkoop. Ook gaan ze op zoek naar wilde honing, truffels, noten en kastanjes. Vooral truffels zijn geliefd, en als toerist kun je met een truffelexcursie meegaan. Vaak bieden ze deze lekkernijen aan bij lokale restaurants of bij de ingang van natuurgebieden, verser kan niet!
Tips traditionele restaurants
Wil je kennismaken met het traditionele eten en drinken van Noord-Macedonië? Bezoek dan een traditioneel restaurant! Wij hebben er verschillende bezocht en genoten van het heerlijke eten, dit zijn onze favorieten:
- Mekicite od Straza
Hier vind je de specialiteit ‘Mekicite od Straza’, een soort oliebol met schapenkaas. Dit wordt gegeten als ontbijt, een uitdaging op de vroege ochtend. Van heinde en verre komen Macedoniërs naar dit wegrestaurant om Mekicite te eten, omdat het een van de weinige plekken is waar dit gerecht nog authentiek gemaakt wordt. - Ribilimus Eliten Etno Restaurant
Voor de echte Noord-Macedonië ervaring moet je zeker restaurant Ribilimus bezoeken. Dit traditionele restaurant ligt op 20 minuutjes rijden van Skopje. Het is hier alsof je een eeuw teruggaat in de tijd: traditionele aankleding, klederdracht en jachttrofeeën versieren de ruimte, terwijl er met flink volume Macedonische muziek wordt gemaakt. Een bijzondere ervaring! - Winery Stobi
Op een uur rijden van Skopje ligt de wijngaard Stobi, vlakbij de archeologische vindplaats van de stad Stobi. Op deze plek wordt al eeuwenlang op traditionele wijze Macedonische wijn gemaakt. De eigenaren laten je graag de wijngaard en de fabriek zien en vertellen alles over hun wijnen. Na een rondleiding is het tijd voor heel veel wijn en heerlijke traditionele gerechten.
Kraanwater in Noord-Macedonië
Het wordt afgeraden om kraanwater in Noord-Macedonië te drinken. Gelukkig zijn er overal waar toeristen komen waterflessen te koop, dit water kun je veilig drinken.