Geschiedenis Noord-Macedonië, Sint Pantaleimon

Geschiedenis

van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een land met een lange en interessante geschiedenis. Het land werd door oorlog en conflict gevormd tot de culturele smeltkroes die het vandaag de dag is. Slavische volkeren, Griekse tradities en Ottomaans Islamitische gebruiken komen in Noord-Macedonië samen en geven het land een bijzonder en kleurrijk verhaal.

 

Oudheid

Het geografische gebied wat we vandaag de dag Noord-Macedonië noemen werd van oudsher bevolkt door Illyrische en Tracische stammen. Het zuidelijke gedeelte grensde aan de Dorisch-Griekse provincie Macedonië, tevens één van de aanleidingen voor het recente Grieks-Macedonische naamconflict dat uiteindelijk tot de naamsverandering in 2018 leidde.

De inheemse stammen zijn door vele koningen overheerst, waar de befaamde Alexander de Grote er één van was. Uiteindelijk werd het Noord-Macedonië dat we nu kennen door de Romeinen ingenomen en tot een provincie van het Romeinse Rijk gemaakt. Na de val van het West-Romeinse rijk werd het deel van het Byzantijnse rijk.

Ontdek de geschiedenis van de Balkan

Rondreis door voormalig Joegoslavië met KoningAap!

Middeleeuwen

De Middeleeuwen waren, zoals bij zoveel andere landen, turbulente tijden. Naast de toename van Slavische volkeren kwamen er ook veel Turksprekende Bulgaren in het zuidelijke gedeelte van de Balkan, wat zorgde voor een constante strijd tussen het Orthodoxe christendom en het Islamitische geloof.

Uiteindelijk is, zelf na de overheersing van de Ottomaanse Turken, de Slavische cultuur dominant gebleven tot op de dag van vandaag. Ook het orthodoxe karakter bleef bewaard in Noord-Macedonië, hoewel er wel een moslimminderheid in het land aanwezig is.

Balkanoorlogen en Wereldoorlogen

De vroege 20ste eeuw was misschien wel de meest ingewikkelde periode in Noord-Macedonië. De eerste Balkanoorlog in 1912, de tweede Balkanoorlog in 1913 en de Derde Balkanoorlog, die uiteindelijk uitliep in de bloederige Eerste Wereldoorlog in 1914, vonden hun oorsprong in het gebied wat we nu Noord-Macedonië noemen.

Tussen de Eerste Wereldoorlog en het vroege begin van de Tweede Wereldoorlog werd het land onderdeel van Het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen. Daarna werd het in 1929 opgenomen in het Koningrijk Joegoslavië. Dit werd later de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

Vakantie naar Noord-Macedonië boeken?

Bekijk de aanbiedingen van De Vakantiediscounter!

Joegoslavië

Noord-Macedonië is tot 1991 onderdeel geweest van Joegoslavië, al had men relatief meer vrijheid dan de omliggende landen. Zoveel vrijheid zelfs, dat Noord-Macedonië werd omgedoopt tot een autonome republiek binnen de Joegoslavische Federatie. Het land ging vanaf nu verder onder de naam Volksrepubliek van Macedonië, wat later de Socialistische Republiek Macedonië werd.

Bijzonder was dat, in tegenstelling tot het gebruikelijke gedachtegoed, er door de Joegoslavische overheid ruimte werd gegeven om een Macedonische identiteit te vormen. Het land kreeg een eigen grondwet, president, regering, staatssymbolen, taal en geschiedenis.

Onafhankelijkheid

Ondanks deze relatieve vrijheid werd in 1991 volledige onafhankelijkheid over het land uitgeroepen, waarna het verder ging onder de naam Republiek Macedonië. Na een langdurig geschil met de Grieken is het land in 2018 omgedoopt tot Noord-Macedonië, een naam die momenteel nog erg gevoelig ligt voor zowel de Griek als Noord-Macedoniër.

Het land is vaak het epicentrum van conflicten geweest en heeft vele politieke en culturele schiftingen meegemaakt. Mede hierom zijn de inwoners van Noord-Macedonië erg trots én zuinig op hun onafhankelijkheid.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on